Seaway en CAD Services

Referentiecase CAD Services

In het voorjaar van 2013 ging Seaway Heavy Lifting, een groeiend bedrijf in offshore contracting, over op werken met Mathcad. PTC schoof CAD Services naar voren als Authorized Training Partner. Na een tweedaagse training konden alle ingenieurs met Mathcad uit de voeten. Voor Seaway Heavy Lifting betekent dit een grotere efficiëntie en een sterke verbetering van de leesbaarheid en uitstraling van alle berekeningen. 

Als offshore contractor binnen de olie- en gaswinning en duurzame energie, is Seaway Heavy Lifting (SHL) de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld in grootte. Engineering is de grootste afdeling. “Het kloppende hart”, zegt Project Engineering Manager Jeroen Lodewijks, die al zeventien jaar bij SHL werkt. De 123 medewerkers bemannen onder meer de tekenkamer, ontwerpen constructies en maken extensieve berekeningen en analyses. De sfeer is internationaal: er werken ingenieurs uit Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, heel Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

De grote trots van SHL zijn twee enorme kraanschepen. De jongste kan maar liefst 5.000 ton omhoog hijsen. SHL zet Seawaysde schepen in voor grote offshore projecten, zoals het installeren en verwijderen van boorplatforms of het aanleggen van windmolenparken op zee.

 Mathcad is door alle medewerkers snel opgepakt

Visitekaartje

Tot 2013 maakten de medewerkers hun berekeningen op papier. Peter Vrielink, Lead Engineer: “Dat waren handgeschreven sommen op engineering blocks. Sommige collega’s hebben een mooi handschrift, maar de meeste niet.” Hij lacht: “Het verschil tussen een 0 en een 8 was niet altijd te zien.”

“We hadden duidelijk behoefte aan standaardisatie”, vult Lodewijks aan. “Daarnaast is een berekening ook ons visitekaartje. Onze afdeling produceert een heleboel documenten. Als bedrijf willen we ons professioneel presenteren aan de buitenwereld. Dat gaat van de keuze om een dvd te bedrukken of te beschrijven tot de uitstraling van onze berekeningen. De presentatie moest mooier.”

Medewerkers gebruikten wel Excel als hulptool, maar dat was niet genoeg. Vrielink: “Je moet echt in een cel gaan zitten om te zien wat er gebeurt. Mathcad werkt anders: what you see is what you get.”

Soepel

Een groot deel van de ingenieurs had nog niet eerder met Mathcad gewerkt. Daarom vroeg SHL een training aan bij PTC, waarvan ze de licenties afnemen. Toen CAD Services naar voren kwam als trainingspartner, was Lodewijks in eerste instantie verbaasd. “Ik kende CAD Services van naam, maar meer van het tekenwerk dan van het rekenwerk. Het was nieuw voor me dat ze ook Mathcad-trainingen bieden.”

De samenwerking beviel goed. “De meeste communicatie liep via PTC in Parijs, maar het directe contact dat we met CAD Services hadden was bijzonder prettig. We hebben ons doel bereikt: iedereen werkt sinds de training volledig met Mathcad. De overgang is soepel verlopen en het programma is door alle medewerkers snel opgepakt.”

De eerste trainingen gaf CAD Services bij SHL op locatie. Zowel in het Engels als in het Nederlands en volledig verzorgd, inclusief laptops, hardware en bekabeling. Voor nieuwe medewerkers is later een keer een training georganiseerd in het trainingscentrum van CAD Services in Leusden. Lodewijks: “Dat was destijds net zo makkelijk. Inmiddels hebben we voldoende expertise in huis om nieuwe mensen zelf wegwijs te maken.”

 Het contact met CAD Services was bijzonder prettig

Gummen

Voor SHL betekent Mathcad winst in tijd, efficiëntie en imago. “Bovendien is de kans op fouten minder”, vult Vrielink aan. “Je moet je voorstellen: we zijn weken of zelfs maanden bezig met 1 engineering exercitie. Het gaat om substantiële rapporten. We berekenen vaak twee of drie opties, waaruit de beste gekozen wordt. Op papier blijf je dan gummen. Dat komt de leesbaarheid niet ten goede.”

In 2013 heeft SHL veel tijd geïnvesteerd in het maken van een hele range standaardsheets in Mathcad. Daarvan plukt iedereen nu de vruchten. Lodewijks: “Nu is het een kwestie van weten wat je met welke sheet wel en niet kunt doen. Een groot deel van de berekening gaat automatisch. Het resultaat is een mooi rapport dat we met gepaste trots bij onze klanten kunnen neerleggen.”

Ook op beide kraanschepen zelf zijn Mathcad-licenties aanwezig. Alle ingenieurs gaan geregeld mee aan boord; er zitten altijd drie á vier medewerkers op zee. Zij zien hun berekeningen en analyses werkelijkheid worden en kunnen ter plekke aanpassingen doen indien nodig.

Vooruitstrevend

Lodewijks ziet voorlopig geen einde komen aan de snelle groei van het bedrijf. “Klanten komen bij ons terug omdat we doen wat we zeggen. Dat is belangrijk.” Dit vertaalt zich ook in de kernwaarden van SHL: Safe, Efficient, Fair en Passionate. “We zijn vooruitstrevend binnen de offshore-wereld”, vervolgt hij. “Binnen de olie- en gasindustrie zijn er meer grote spelers, maar we hebben een vast segment in handen. De duurzame energie-industrie is daarnaast een groeimarkt.”

In de toekomst zouden Lodewijks en Vrielink zonder twijfel opnieuw met CAD Services in zee gaan. Lodewijks: “Dit was een starterscursus, we wilden direct met de afdeling kunnen overstappen. Ik denk dat je voor tailormade trainingen ook goed bij CAD Services terecht kunt. We zijn een tevreden klant.”