Miedema en CAD Services

CAD is de basis waar Miedema op draait. “De bron van alles”, zegt quality engineer Jaap Mulder. Het Friese bedrijf produceert moderne machines voor de aardappelteelt, van het grondbewerken tot het sorteren. In de fabriek in Winsum is een team tekenaars verantwoordelijk voor het uitdenken en uitwerken van alle ontwerpen.

Toen Jaap Mulder vijftien jaar geleden bij Miedema in dienst kwam, stonden er nog grote teken planken met ruimte voor twee A0-vellen naast elkaar. “Op maandag waren de pennen soms allemaal uitgedroogd. Drama’s!”

Op dit moment maakt een team van acht tot twaalf medewerkers de modellen en tekeningen van alle machines in Creo Elements/Direct. De snelheid van het ontwerpen is daarmee toegenomen, evenals de snelheid van de productie. Er worden steeds minder fouten gemaakt en het resultaat ziet er beter uit. Mulder: “Je kunt meteen zien wat het wordt. Als de ene kleur er toch niet zo mooi uit ziet, pak je zo de andere. Ook kunnen we verschillende standen en opties simuleren. Wat we nu maken, had in 2D niet gekund.”

Totaalpakket

CAD Services is sinds 2002 de CAD-leverancier van Miedema. In de jaren daarvoor werkte het bedrijf met 2D-CAD, via twee pakketten van verschillende leveranciers. “Als iets niet werkte, gaf de een de ander daarvan de schuld en omgekeerd”, herinnert Mulder zich. “Dat wilden we nooit meer. Daarom zijn we bij de overstap naar 3D op zoek gegaan naar een aanbieder die een totaalpakket in huis had. Op dat moment was CAD Services da

CAD Services en Miedema

arin de enige.” Van die keuze heeft Mulder nooit spijt gekregen. “CAD Services is betrouwbaar. De offertes kloppen altijd, ik vind dat belangrijk. Regelmatig houden we achteraf zelfs tijd over. Dan vragen ze: wat wil je nog meer laten doen?”

CAD Services is betrouwbaar

De software van CAD Services is afgestemd op de werkwijze van Miedema en ondersteunt zo de bedrijfsprocessen. “Als we van pakket zouden switchen, begin je in feite weer bij nul”, zegt Mulder. CAD Services configureert de Creo Elements/Direct-software op haar eigen manier, op basis van de opgebouwde kennis uit de markt. “We weten wat we aan CAD Services hebben en dat is prettig. Ook zijn we tevreden over de helpdesk. We hebben een vaste contactpersoon die ons direct helpt als er iets is.”
Mulder is ook te spreken over de trainingen. “Bij updates gaan onze vaste medewerkers altijd naar de cursus. Er is een goede cursusleider, dat is heel prettig. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Hij heeft veel geduld en vindt het niet erg om iets meerdere keren uit te leggen.”

Rolls Royce

Miedema opereert in het kwalitatief hogere segment en wil de Rolls Royce zijn onder de landbouwmachines. De technologie is vooral gericht op de aardappelteelt en wordt verder gebruikt voor de teelt van cacaobonen, graan, bloembollen en rijst. 75% van de producten is export, zowel binnen als buiten Europa – bijvoorbeeld naar de VS en Canada. Mulder: “Daar willen ze groot en breed materiaal, al snel maatwerk. We hebben pas nog een machine als pakket ingeladen in een 40 feet-container; de transportkosten vormen een aanzienlijk deel van de prijs, dus het is belangrijk de machines zo effectief mogelijk te vervoeren. Die container ging met de boot naar Canada en vervolgens nog een week met de trein. Twee mensen van ons hebben het pakket ter plekke in elkaar gezet bij de klant.”

Maatwerk

Als quality engineer is Mulder verantwoordelijk voor de kwaliteit op technisch gebied van alle producten die Miedema levert. Maatwerk is momenteel de grootste groeimarkt. “Daarvoor hebben we de nieuwe divisie Smart Solutions opgericht. Die moet het paradepaardje van Miedema worden”, vertelt Mulder. “Het is echt zo: wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Nieuwe dingen worden in deze sector met argwaan bekeken. Tot er een paar om zijn; dan is het hot. Dat willen we met onze maatwerkdivisie bereiken.” Het gaat bijvoorbeeld om elektronische sorteerders, speciale combimachines en reinigingsunits. “We nodigen de klant hier uit, vragen naar zijn specifieke behoefte en gaan met z’n allen achter de computer zitten. Dat is het mooie van Creo Elements/Direct: je maakt een kopie van een model, je trekt er een paar keer aan en je hebt iets nieuws. We kunnen de klant voorbeelden laten zien en zo achterhalen wat hij precies bedoelt.”

In de toekomst wil Miedema nog meer uit de CAD- en PDM-software halen. Mulder: “We gebruiken nu nog maar een gedeelte, we releasen bijvoorbeeld alleen tekeningen. Dat kun je ook met modellen doen, en zelfs op artikelniveau. Het is meer werk om dat allemaal vast te leggen, maar als we dat doen kan er nog minder misgaan.”