IHC Merwede en CAD Services

Op een steenworp afstand van de beroemde molens van Kinderdijk wachten indrukwekkende rijen snijkoppen, buisconstructies en pompen op transport. Het is een van de locaties van het Nederlandse bedrijf IHC Merwede, wereldwijd marktleider in de bouw van baggerschepen.  Zo’n 150 mensen ontwerpen hier alle baggeronderdelen die het bedrijf maakt. 

IHC Merwede is verantwoordelijk voor 50% van de wereldwijde handel in baggerschepen en begeeft zich daarnaast op het terrein van offshore, mining en funderingstechniek. Alle modellen en tekeningen voor de baggeronderdelen van IHC Merwede worden in Kinderdijk gemaakt door IHC Parts & Services. “We maken geen kleine dingen”, vertelt development specialist Roel Breken. “Iemand die uit de fijne machinebouw komt, moet hier even wennen.”

Verfijnd

IHC Merwede begon al vroeg met 3D-CAD: in 1994. Breken:“We moesten wel, voor sommige onderdelen was 3D  simpelweg noodzakelijk.” De ingewikkelder modellen maken Breken en zijn collega’s met CREO. “We zijn onlangs overgestapt naar CREO 2.0”, vult hij aan. “Het is daarmee veel toegankelijker geworden. Het heeft de naam dat het moeilijk is. Vroeger was het ook wat taai. Maar het is een heel prettig pakket geworden, met een mooie look & feel. Ten opzichte van andere CAD-pakketten vind ik het verfijnd.” De CAD-modellen worden niet alleen gebruikt voor de productie, ze spelen ook een rol in de pr van IHC Merwede en vormen de basis voor gietmodellen. Breken: “We maken daarnaast zelf prints van onderdelen met onze 3D-printer.”

Schoon schip

IHC Merwede _CAD Services

De samenwerking met CAD Services ontstond toen softwarebouwer PTC besloot om ook grote klanten – zoals IHC

Breken omschrijft de bedrijfscultuur van CAD Services als behulpzaam. “We zijn hier heel autodidactisch ingesteld, dus we vragen niet zoveel om hulp. Maar als dat wel nodig is, krijgen we tijdig antwoord.”Merwede – over te laten aan lokale resellers. “CAD Services doet veel meer dan alleen resellen”, zegt Breken. “We hadden bijvoorbeeld een heleboel oude licenties die we niet meer gebruikten. Met de komst van CREO 2.0 heeft CAD Services die voor ons geherstructureerd. Dat hebben ze keurig gedaan. Het was een behoorlijke puzzel en het vergde veel overleg met PTC. Normaal gesproken kom je van licenties niet meer af als je ze eenmaal hebt, ook al gebruik je ze niet meer. CAD Services heeft ons goed geholpen om schoon schip te maken.”

CAD Services is veel meer dan een reseller

Technology innovator

IHC Merwede heeft meer dan 3.000 medewerkers, verdeeld over twaalf locaties in Nederland en vestigingen in onder  meer Dubai, China, Singapore en de VS. “We werken onder meer voor de grootste baggermaatschappijen ter wereld”, schetst Breken. “Wij bouwen geen schepen om een sloot uit te baggeren; we richten ons op het midden- en hoge segment van de baggeraars. Daarin willen we marktleider zijn en blijven.”

Breken en zijn collega’s zien het resultaat van hun ontwerpen regelmatig met eigen ogen. Er is een nauwe relatie met de productie. “Als je iets engineert, is het belangrijk dat het ook goed en makkelijk gemaakt kan worden”, vertelt Breken. “Dan is het een voordeel dat we geen extern engineeringsbureau zijn, maar de schepen zelf bouwen. Achter de muur van ons kantoor begint een van de fabrieken; daar kunnen we zo naar binnen lopen.”

Als development specialist heeft Breken de lead bij moeilijke opdrachten en werkt hij aan nieuwe producten. “Standaard is er eigenlijk niet bij: de meeste opdrachten zijn maatwerk. De ene klant wil het schip een beetje langer, de ander wil meer vermogen; soms moet er een extra grote accommodatie komen.” Hij benadrukt de rol van IHC Merwede als ‘technology innovator’. “Het bedenken van nieuwe producten die goed passen bij de markt, is onze belangrijkste uitdaging. Als je niet innoveert, streven anderen je op den duur voorbij.”